Bejelentkezés

Mától indul hivatalosan a kampány

 

Hivatalosan is megkezdődött szombaton a helyi és nemzetiségi önkormányzati képviselők választását megelőző kampány – írja az MTI.

Legfontosabb szabályok az Index.hu összefoglalásában:

"A választási kampány végéig a jelölőszervezetek és a jelöltek engedély nélkül készíthetnek plakátot, de ezeken is fel kell tüntetni a kiadó nevét, székhelyét, valamint a kiadásért és a szerkesztésért felelősöket.

Plakátot elhelyezni engedéllyel lehet, viszont nem lehet plakátot elhelyezni állami, önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületen vagy azon belül sem.

A plakátot úgy kell elhelyezni, hogy ne fedje más jelölt vagy párt plakátját, és károkozás nélkül eltávolítható legyen. A plakátot annak kell eltávolítania a választást követő 30 napon belül, aki elhelyezte.

A politikai reklámot közzétenni szándékozó műsorszolgáltatóknak ezt szombaton 16 óráig kell jelezniük a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB). A kampányban csak azok a televíziók, rádiók tehetnek közzé ilyen reklámot, amelyeket az NVB nyilvántartásba vett. A szavazás napján politikai reklámot nem lehet közzétenni.

Az önkormányzati választáson induló jelöltek és jelölőszervezetek nem kapnak állami kampánytámogatást, és nincs is limitálva a kampányra fordítható összeg.

A tavaly elfogadott új választási eljárási törvény megszüntette a kampánycsendet, ehelyett - több más tilalom mellett - bevezette azt a szabályt, hogy a szavazás napján a szavazóhelyiségek épületének bejáratától számított 150 méteres távolságon belül közterületen nem lehet kampányolni."

Biztosan észrevették, hogy több településen már korábban is megjelentek egyértelműen az októberi választás jegyében új kiadványok, plakátok. Amennyiben ezek kizárólag a választásokhoz köthetőek, nem egy meglévő kommunikációs csatorna részei, akkor látszólag szabálytalanok. Erről az Origo.hu közölt cikket: http://www.origo.hu/itthon/20140822-nem-minden-kampany-ami-annak-latszik.html