Bejelentkezés

Kicsit bővebben.....

Kicsit bővebben gondoltam leírom miről is szólnak egyes gondolatok, a kiküldött újságban.

 


A rajznak semmi köze a most épülő garázshoz. J

Elszámolás, elszámoltatás:

Pénzügyi és eszközleltár

- Rendelkezésre álló eszközök és pénzügyi keretek tisztázása

- Részletes lista a tárgyi eszközökről

- További fejlesztési célok alapjához, pénzügyi mérlegek.

 

Az öt éves ciklusra egy átgondolt fejlesztési terv készítése.

Létrehozásához, elengedhetetlen a pontos mérleg, és pénzügyi

helyzetkép felállítása. A mostani túl sok gyűjtőfogalom, „dologi

kiadás, általános tartalék” stb.., nem tesz jót a tervezésnek,

hiszen pályázatokhoz tiszta kép szükséges.

 

Sajnos a mostani ciklus alatt nem voltak nagyarányú sikeres pályázataink, pedig a kapcsolat, a támogatottság adott volna lehetőséget rá. A Zöldben Gondolkodik tér kialakítása, legyen szimpatikus vagy sem bárkinek, talán a legjelentősebb sikeres pályázata volt ennek a ciklusnak. Ezen kívül nem sikerült sem utakra, sem járdákra, sem iskola tornatermére, sem kamerára, sem közvilágítás felújításra és sorolhatnám még mire pályázatot nyernünk. Ezeket a kezdeményezéseket mindig megszavazta a testület minden tagja, de ha még mi páran akik „ellenzéknek” lettünk kikiáltva nem is szavaztuk volna meg, akkor is át tudta volna verni a többség. Mint ahogy tette azt sok alkalommal. A pénzügyi elszámoltatásra ezért is szükség van, mert ma nincs olyan ember a településen, aki konkrét választ tudott volna adni finanszírozási kérdéseimre, felvetéseimre.

A pályázatok „utóélete”, szintén jelentős pénzeket emészt fel. Mint például a park gondozása, rezsije, ráterhelődő munkabér, stb.. De ezek a költségek sem voltak előre kikalkulálva, és számolva, mikor megszavazódott a park némelyek által. A komolyabb értékű pályázatok, természetesen még többe kerülnek, ha nincs átgondolva az egész folyamat, csak a kialakításra fókuszálva valósítjuk meg.

Mindezeket leszámítva, szükség van a pályázatokra, hogy a munkahelyteremtés, vállalkozások támogatása, infrastruktúra fejlesztése, turizmus fejlődni tudjon.

 

Sok önkormányzat fektetett komoly önrészeket, újra hasznosuló energiaforrások kihasználásába. Az így megspórolt rezsit, pedig felhasználta más területeken, ezzel is fejlesztve a kevésbé dotált feladatokat.

Ezt a gondolkodást kell ma Cserszegtomajon elsajátítani, hogy ne csak magunk elé lássunk, hanem tudjuk mit miért teszünk, és az a jövőben hoz e annyit mint amennyibe kerül.

Az elszámolásnak ebben az értelemben nem csak az a célja, hogy bűnbakokat keressünk, hanem a tiszta, használható kép megteremtése.