Bejelentkezés

A korral romlik az egészség, de a józan ítélőképesség nem!

 

Szociális helyzet településünkön, idősek ellátása, gondozása, jelzőrendszeres segítségnyújtás.

Idős Akadémia 2010, írása:

Magyarországon a 65 éven felüli férfiak és nők

várhatóan csupán 30–40%-a számíthat hátralévő

életéveiben korlátozásmentes évekre, 22–30%-uk

évei lesznek tartós/krónikus betegségtől mentesek,

és csupán 6–7% számíthat „jó” vagy „nagyon jó

állapotban eltelő évekre.

 

A cikkből is jól látszik, hogy egyre nagyobb arányt ölt az idősödő korú emberek száma, nem csak településünkön, hanem az egész országban. Ebből a sajnálatos tényből is következik, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni az idős kori ellátásra, mint a korábbi évtizedekben, és ebben a mondatban az ELLÁTÁSON van a hangsúly. Ez a szó nem tévesztendő össze, a rendezvényekkel, a vacsorákkal, és egyéb szórakozást szolgáló programokkal, amikre szintén szükség van. Az ellátás mint olyan egy sokkal több munkát, elhivatottságot, és bár nem szeretjük a szót ebben a vonatkozásban, de pénzt is igényel.

Településünk ezt az időskori, ellátást nagy részben, szinte teljes egészében, a szomszédos város Hévíz kezelésében lévő Teréz Anya Ellátón keresztül oldja meg. Ezzel én eddig sem, és a jövőben sem fogok egyet érteni, hiszen az itt élő rászorulók ellátása, gondozása, segítségnyújtása helyben kell hogy megoldódjon. A kiadott kis füzetemben is erre céloztam mikor azt írtam, nem minden lehet nyereséges, van amire áldozni kell. Az idősek nappali ellátására van a településnek alkalmas ingatlana nem is egy, több is. Ott a volt polgármesteri Hivatal épülete, a kultúrház, a volt könyvtár, de ha pályázati pénzeket akarunk bevonni akár építhetnénk is erre a feladatra alkalmas épületet. Talán nagyobb szükség is lenne rá, mint egy palotára a fűnyíró traktornak, meg egy rendőrautónak.

Ezt a témát tárgyalta a képviselő testület, én akkor is elmondtam mindezt, természetesen hiába, és páran megszavazták, hogy az idősek nappali ellátását is adjuk át Hévíznek. A kérdésre miként jutnak el az időskorúak az ottani ellátóba, a válasz az volt majd a buszunk elviszi őket.

De a busznál jött is egy ötlet, természetesen nem tőlem, lehet be kell majd szerezni ehhez egy alkalmas buszt.

Én akkor is és most is úgy gondolom, megvan minden adottságunk, pénzünk, lehetőségünk, hogy itt valósítsuk meg az idős ellátást a településen, helyi munkavállalókkal. Ha kell írjunk öt, tíz, vagy bármennyi pályázatot a hely kialakítására, kérjünk támogatást az újonnan létrehozott munkahelyek fenntartásához, pályázzunk az eszközök, ingóságok beszerzésére, és sorolhatnám miként valósulhat meg egy ilyen fontos feladat. Persze az egyesek által választott út kényelmes, mert a négy igennel, bár a megoldás használhatatlan az idősek számára, de aki megszavazta annak kényelmes, egy kézfelemeléssel megoldotta az ügyet, se pályázat, se támogatási kérelem, de még csak gondolkodni sem kell.

Még egy apró, de fontos gondolat, aminek a megvalósítása a szomszédunkban is jól elleshető. Falugondnoki szolgálat, az idős rászoruló embereknek. Példáért csupán Rezibe kell menni, és ott ellesni miként oldják meg ők.

Én többször is találkoztam településük kisbuszával a keszthelyi kórházban, miként egy beteg embert hozott vizsgálatra. A gondnok úr leparkolt kisegítette a rászorulót, megvárta a vizsgálatot a labor, rendelő ajtajában, és miután visszakísérte a buszhoz a beteget, segített beszállni és elhajtottak. Például erre is jó lenne a kisbuszok közül bármelyik, vagy bevásárlást segíteni, ügyintézést, vagy bármilyen feladatot amit már egy rászoruló nem tud megoldani, és nincs is segítője akivel ezt megtudná oldani.

“Nem az számít, hogy a leggazdagabb ember legyek a temetőben. Ami igazán számít nekem, hogy úgy térjek nyugovóra éjszaka, hogy valami csodálatosat alkottunk.” (Steve Jobs)