Bejelentkezés

Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA: kerti hulladék égetése

kerti hulladék égetése 2016 nov. 24 17:56 #845

Reggel óta ezen vigyorgok: 7/2014.(V.29.) önkormányzati rendelet 1 § idézet: Avart és kerti hulladékot.... égetni ......hogy az az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa.... Vagyis sehogy:))))

kerti hulladék égetése 2016 márc. 21 19:26 #789

Én szólok:
szerves (egyébként komposztálható) anyagok égetésekor keletkező poliaromás szénhidrogének (PAH-ok) az élőlények bőrére, szervezetébe, illetve tüdejébe jutva rákot okozhatnak, s a legújabb kutatások igazolták génkárosító hatásukat is. A dioxinok elsősorban a műanyagok égetése során keletkező, klórtartalmú szerves vegyületek, melyek a természetben nem fordulnak elő, ám igen stabil, nehezen lebomló vegyületek. Legveszélyesebb tulajdonságuk, hogy zsírban jól oldódnak, így a zsírszövetben és az anyatejben halmozódnak föl, illetve közvetett úton bekerülhetnek a tehéntejbe, sajtokba vajba is. Jellegzetes mérgezési tünet az ún. klórakne, a 2004 szeptemberében megmérgezett Viktor Juscsenko arcát is ez torzította el. Az emberi szervezetre kifejtett káros hatásuk igen sokrétű: megzavarják a hormonrendszer normális működését, rosszindulatú daganatok kifejlődését idézik elő többek között a kötő-, és támasztószövetekben, a tüdőben és a májban, valamint megnövelik a veleszületett fejlődési rendellenességek (farkastorok, nyúlajak, szemfejlődési zavarok) kialakulásának esélyét. Veszélyességük miatt célirányos gyártásuk és a velük való kereskedelem az ún. Stockholmi Konvenció értelmében számos országban tilos.

Írom ezt úgy, hogy ablak-ajtó zárva van ebben a jó időben, mert ömlik be a büdös és a kertből látom az 'indián' füstjeleket.

Amit még hozzáfűznék, - azért mert tudom, hogy az Önkormányzat is figyelemmel kíséri az ítteni véleményeket: amikor ma a régi Börze Park területén ingyenesen elhelyezhető kerti hulladék ügyében először arra jártam, megdöbbentem azon, hogy mennyi szemét, hulladék, építési törmelék van az út szélén. Senki nem figyel erre? Itt, ahol a lakosság - saccom szerint - 10 %-a Európa szerencsésebb részéből jött, nem őket kellene lezülleszteni, hanem az itt lakó tudatlanokat felemelni arra a szintre. Nem büntetéssel, hanem tájékoztatással, meggyőzéssel, segítséggel.
Oldal elkészítésének ideje: 0.173 másodperc
Az fórum motorja a Kunena Fórum