Bejelentkezés

2013-05-29-én soros testületi ülés, második szakasz

11.    Nyári gyermektábor,/ ez a cím szerepelt, ilyen kurtán a testületi anyagban./
12.     Utak felújítására, karbantartására pénzeszköz átcsoportosítása
13.     Cserszegtomaj Hegyalja u. 113 számú ingatlan vizesblokk létesítése
14.     Cserszegtomaj, Bottyánháti utca Jogi tulajdonrendezése
15.     Cserszegtomaj, Bottyánháti utca Keleti kanyar tulajdonrendezése
16.     Cserszegtomaj, Bottyánháti utca kialakításához állami tulajdonú ingatlanrész visszaigénylése
17.     Hozzájárulás kérése robbantási tevékenységhez
18.     Park és közterület gondozásához szükséges eszközök beszerzése
19.     Egyebek:
-    Tankönyvvásárlási támogatás
-    Lábtoll, Mille Alexandra, világbajnokságra utazásának támogatása
-    Észrevétel

{fshare id=160}


11 Nyári gyermektábor,/ ez a cím szerepelt, ilyen kurtán a testületi anyagban./


Ebben a napirendi pontban volt tárgyalva a tábor költségei, és megszervezésének ügyes bajos dolgai. Felszólalásommal a létszám előre nem pontosítható még 05.28.-án, a „keménymag” nem igazán értett egyet, mivel a napirendi pont aljára, ismerve polgármesterünk írását, oda firkálta a létszámot egy nagy kérdőjellel. Gondoltam megpróbálom elmagyarázni - ismerve az előző év tapasztalatait - nem várható el ennyivel előre egy pontos szám. Most már tudom még a második héten is volt gyerkőc, aki a barátaival szeretett volna lenni, és így ő is csatlakozott a táborozókhoz. Az egész napirendi pont arra lett kihegyezve, hogy Évinek mekkora a felelőssége, és hogy ő felel mindenért ami a táborban történik, nem történik.

Az „új” népművelő meg sem lett említve, de nem csak ő hanem senki az önkormányzat részéről. Nekem pedig megjegyezte a polgármester, hogy érintett vagyok a témában, így ne szóljak hozzá. Ez számomra nevetséges, hiszen nem én vagyok a népművelő, és önkormányzati döntés kell a költségekhez, ezért igenis minden képviselő hozzászólhat, és kell is hogy hozzászóljon minden ilyen jellegű témához. A napirendi ponthoz hozzászóló „keménymag” felvetései szánalmasak voltak, nem segíteni hanem ellehetetleníteni akarták Évit, és vele együtt a tábort.

Nem szeretem idézni a már leírt soraimat, de ide illik a legutóbb megjelent kis füzet néhány sora:
„egy gyönyörű környezet lakói vagyunk. Nagyon sok önzetlen, őszinte, és szorgalmas lakója van Cserszegtomajnak.
Ezek az emberek, gyerekek és szülők vitték előre mindig is településünket, és bárki is lesz a település első, második, vagy akár hányadik embere, fogják vinni tovább magukkal Cserszegtomajt.”

Az hogy ilyen jól sikerült a tábor, köszönhető mindenkinek, aki önzetlenül, szabadidejét nem kímélve segített a táborlakóknak.

12.    Utak felújítására, karbantartására pénzeszköz átcsoportosítása

Okkerbánya helyrehozatalára elkülönített önrész összege, 54 000 000 Ft, ebből az összegből lett átcsoportosítva 52 500 000 Ft.
Utak üzemeltetésére, átcsoportosított összeg a már ezen a költségvetési számon lévő összeg mellé, 15 000 000 Ft.  Így a már ezen a számon lévő 17 907 000 Ft mellé kerül még a 15 000 000 Ft, /32 907 000 Ft lesz ebben az évben elköltve az utak karbantartására, üzemeltetésére/. De mielőtt még nagyon számolgatna valaki is mire lehet elkölteni ezt az összeget, el kell mondanom, hogy a 2013-as évi 17 907 000 Ft-ból, már 05.29-re csak 3 500 000 Ft maradt. A hó eltakarítás ebben az évben összesen 5 500 000 Ft-ba került. Ezeket a számokat bemondásra kellet feljegyezni, mert nem kaptunk egy sort sem róla írásban, ennyit az adatközlésről.
Arra felvetésemre, hogy ne csak három ajánlatot kérje az önkormányzat az utak kivitelezésére, azt a választ kaptam a kötelezően előírt módon pályáztatunk, tehát három ajánlat. Sajnos nem értette meg akinek mondtam a testületi ülésen, mi értelme a több ajánlatnak. De leírom. Ha több ajánlatot kérünk egy munkára, akkor többet tudunk spórolni, hiszen a legkedvezőbb, de még megfelelő paraméterű ajánlatot választani könnyebb 5-6 ajánlatból, mint háromból. Arról nem is beszélve, ha mindig egy bizonyos kör ad ajánlatot, akkor össze tudnak játszani egy-egy munka kivitelezésében.

Napirendi pontban tárgyalt utcák:
Pajtika utca felújítása: + 17 000 000 Ft
Kápolna sor felújítása: + 18 000 000 Ft
Fenyves utca alsó szakaszának felújítása: + 2 500 000 Ft

Mint ahogy látszik is ezek az összegek pluszban lesznek elköltve, a már megszavazott keret mellet.
Remélem ekkora összeg elköltése végre látszani is fog útjaink állapotán, a már megszavazott utak felújítása, természetesen a megszavazott kereten belül megy tovább. A honlapon a 2013-as költségvetés tárgyalása cikkben olvasható.

13.    Cserszegtomaj Hegyalja u. 113 számú ingatlan vizesblokk létesítése

Cserszegtomaj Hegyalja utca 113 számú ingatlanon vizesblokk létesítése ügyében nyújtott be kérelmet, az ingatlan tulajdonosa. Az ingatlanon három épület található, a két nagyobb rendelkezik villany, és víz bekötéssel, de a kisebb harmadik ingatlan, csak villanyáram vételi lehetőséggel rendelkezik. Az ingatlanon lévő épületek alapterülete szűkösen biztosítja, a bejelentkezett 27 fő életkörülményeit. Az ingatlan csatorna bekötéssel sem rendelkezik, így azt kellene elsőként megoldani a fürdő, wc építése előtt.
Határozati javaslat felkérte a szociális bizottságot, vizsgálja meg a lehetőségeket az ingatlan komfortfokozatának bővítése ügyében, és a bizottság lehetőségeinek keretein belül támogassa a törekvést.

14.    Cserszegtomaj, Bottyánháti utca Jogi tulajdonrendezése

Volt egy 2013.I.30-ai határozat amiben az önkormányzat vállalta az ingatlan /1602/6. hrsz./ ivóvíz, és szennyvíz  ellátását. Ehhez viszont szükséges az út tulajdon jogi rendezése is. Az utca kialakításához 1202 m2 terület megvásárlása szükséges, ami 1 398 000 Ft a szakértői vélemény alapján. Ezt az összeget különítette el a testület az általános tartalék terhére.
Ha végre lenne településrendezési tervünk, akkor nem kellene a későbbiekben ilyen ügyekkel foglalkozni!

15.  Cserszegtomaj, Bottyánháti utca Keleti kanyar tulajdonrendezése

Szintén a már említett víz és szennyvíz bekötési ügylet. Költsége összesen: 535 000 Ft a felsorolás szerint.

16    . Cserszegtomaj, Bottyánháti utca kialakításához állami tulajdonú ingatlanrész visszaigénylése

No, ehhez a napirendi ponthoz nem kellet pénzt rendelni, hiszen egy ingyenes átruházási kérelemről van szó. Az állam térítésmentesen átruházza a tulajdonát képező ingatlan részt az utca kialakításához.

17.    Hozzájárulás kérése robbantási tevékenységhez

Pajtika Bánya Kft. Keszthely Tomaji sor 40, és üzemeltetőjének, akinek szintén ez a címe, kérelmét taglalja ez a napirendi pont, a robbantásos kitermelés iránt. Testület hozzájárult a kitermelési műszaki üzemi terv érvényességi időszaka alatt, a robbantásos kitermeléshez, a jogszabályokban előírt feltételekkel.

18.    Park és közterület gondozásához szükséges eszközök beszerzése

A csökkenő közfoglalkoztatottsági lehetőségek egyik kiváltója lehet a gépesítés, vagy a meglévő gépek jobb felszerelése. A meglévő kistraktorhoz egy szárzúzó adapter beszerzését javasolja a polgármester, 850-950 000 Ft értékben.
A Zöldben gondolkodik park, Pipacs játszótér, kultúrház udvar, óvoda udvar illetve a polgármesteri hivatal udvarának fűnyírásához, egy önjáró fűnyíró beszerzését javasolta bruttó 500 000 Ft-ig.
Erre a két költségre lett elkülönítve, 1 500 000 Ft a 2013-as költségvetési rendelet tartalék alapjából.

Egyebek:

-    Tankönyvvásárlási támogatás:
1 500 000 Ft kell a törvényi megfeleléshez tankönyvekre, amit eddig az önkormányzat finanszírozott. Mivel az álam vette át az iskola működtetését, és a támogatásokat is megvonta önkormányzatunktól, így a maradék rendelkezésre álló pénzkeret terhére, vállalta a támogatást testületünk a 2013-2014-es tanévre.

 -   Lábtoll, Mille Alexandra, világbajnokságra utazásának támogatása
Alexandra június 16.-án országos versenyen kvalifikáltatta magát a Magyar Lábtoll Szövetség világbajnokságra utazó csapatába. A kiutazás, és a kinn tartózkodás nagy terhet ró a család költségvetésére, így támogatni szeretnénk a kiutazását. Nagyon büszke mindenki Alexandrára, hiszen ilyen komoly érdemekkel nem sokan büszkélkedhetnek településünkön. A támogatásra elkülönített 650 000 Ft-os keret, rendelkezésre lett bocsátva, ami a repülő jegyet, és egy minimális költőpénzt tartalmaz. Ezen kívül a testület, egy támogatói bállal is szeretne részese lenni a sikereknek.
Még emlékszem mikor a szüleim boltjában, Alexandrának és a testvéreinek szendvicset készítettem a suliba, vagy csokit vettek suli után. Akkor még nem is gondoltuk, micsoda bajnoknő vásárol, a mi kis boltunkban. Nagyon szorítunk, és szívből gratulálok.


-    Észrevétel:
Képviselő társam tett fel pár kérdést, a feljelentésem törvényessége kapcsán polgármesterünknek. Én nem szeretnék ezzel az üggyel foglalkozni, majd a bírósági folyamatokat fogom publikálni, és az eljárást.

További szép napot kívánok: Elekes István