Bejelentkezés

Önkormányzati SZMSZ módosítás „tündöklése, és bukása”

2013. szeptember 11 soros testületi ülés pár pontja. Az ülés többi pontjáról külön cikk lesz.

2. Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatának újbóli módosítási kísérlete

{fshare id=169}

Cserszegtomaj önkormányzatának törvénytelen működése miatt, kellett ezt a napirendi pontot újból előhúzni, mondta polgármesterünk bevezető szövegében.

A Jogi, Ügyrendi és Pénzügyi Bizottság, és a Kulturális Oktatási és Idegenforgalmi Bizottságot szeretné összevonni, a tanácsnoki szintén ebben a ciklusban kitalált tisztséget pedig, megszüntetné polgármesterünk.

Már volt előző soros testületi ülésen egy kísérlet, az alpolgármesteri hely eltörlésére, de ez akkor nem járt sikerrel.

A tanácsnoki tisztség véleményem szerint is csak egy felesleges, kitalált tisztség volt.

Az összevont bizottság, aminek szinte leírhatatlan hosszú neve lett volna, ha nem változik, véleményem szerint túl sok mindennel kell foglalkozzon. Vagy nem volt értelme a kulturális bizottság eddig munkájának, vagy ha annyi sok feladata van, akkor pedig össze fognak torlódni a bizottsági teendők.
 
Más - még talán demokratikusnak mondható - időkben az SZMSZ változtatása, egy munkaértekezlettel szokott kezdődni, ahol ott a testület minden tagja, és elmondhatja véleményét, kifogásait. Ezek az idők mára a múlté lettek, helyébe egy erőből irányító önkormányzati vezetés lépett.
 
Ha ilyen nyíltan lehet ekkora horderejű döntéseket hozni a testület három tagjának teljes mellőzésével, akkor minek is csodálkozunk, hogy nincsenek nyílt adatok semmiről, a pályázataink lila ködben rejtőznek, és az előre elkülönített pénzek az önkormányzati költségvetésből, csak úgy lassan- lassan elpárolognak.

A testületi ülésen nagy vitát váltott ki, az SZMSZ ilyen mértékű, és ilyen korlátozott számú résztvevőkkel történt átszabása. Ami számomra kissé fura, hogy miért hagyja a kormányhivatal, hogy jogszerűtlenül működjünk, mint ahogy azt Gábor is elmondta, mindjárt ennek az összekutyult napirendi pontnak az elején.

Pár felvetésem volt a napirendi pontok előtt, miről is kellene még beszélnünk, a testületi ülésen. Ezek a gondolatok már a 2010-es választási szórólapjaimon is olvashatóak voltak:

- Cserszegtomajon hiányzó gyalogátkelők

Napirendi pontok tárgyalása előtt szerettem volna, ha napirendi pontok közé tudjuk venni a már régóta emlegetett, gyalogátkelők helyzetét településünkön, és határozatot hozhattunk volna a megvalósítási szándékunkról, és helyszínekről.
Sajnos azért kellet feltételes módba tenni ezt a mondatot, mert a képviselők többsége nem tartja fontosnak ezt az ügyet, hiszen leszavazták a felvetésemet.
Arra hogy miért nem szeretne gyalogátkelőt, Bartha Gábor, Palkovics Zoltánné, Szeles András, és Molnár Gabriella, talán ők tudnak választ adni, majd ha találkoznak velük, kérdezzék meg.
Ebben a határozatban, ami még a napirendre kerülést sem élhette meg, egy tervet fogadhattunk volna el, hová kell minden képen gyalogátkelő, és erre a szerintem nagyon fontos tervre, költségvetésünkből keretet is tudtunk volna elkülöníteni.
Talán nem véletlen, hogy a feljelenteni szándékozó kvartett volt, akik nem akartak foglalkozni a felvetésemmel.
Ami igazán elszomorító, hogy ez az ügy nem rólam, vagy a polgármesterről szól, hanem a településen gyalog közlekedőkről, akik bár nem teljesen védtelenek a gyalogátkelőkön sem, de legalább nagyobb biztonsággal tudnának átkelni a temetőhöz, az orvosi rendelőhöz, az iskolába, vagy akár az óvodába menet.

-    Cserszegtomajon járdák kialakítása, a biztonságosabb közlekedés érdekében

Településünkön nem mondhatjuk, hogy el vagyunk eresztve járdákkal kapcsolatosan. A meglévő járda folytatása le a temetőig fontos lenne, és talán elsődleges feladat. De a Rezi út mellett sem lenne utolsó egy használható járda, ami természetesen jó, ha gyalogátkelővel csatlakozik a meglévő járdához. Ezek a járdák még akkor is csak a Tomaji részen lennének, és a másik oldal sűrűbben lakot területei még mindig járda nélküliek. Pedig ott is fontos lenne, legalább a buszmegállókat is összekötő gyalog járdára, a Kápolna sor melletti biztonságos közlekedés is egy járdát kíván.
Sajnos mivel ez a javaslat is tőlem származott, így ez sem talált nyitott fülekre a kvartett tagjainál, így Bartha Gábor, Palkovics Zoltánné, Molnár Gabriella, és Szeles András ezt a javaslati szándékot is leszavazta.
Bízom benne, hogy nem lesz komolyabb baleset, amitől ők is szükségesnek találnák a járdák építését, Bartha Úr említette a nagy előre törést ez ügyben, a gyalogútnak nevezett dagonyát, ami a Keszthelyi út mellett található.


-    Rezi úton a Cserép vaskereskedés elé buszmegálló

Szerettem volna megtudni a költségvetésünkben már lassan egy éve a buszmegállóra elkülönített összeg mikor lesz végre felhasználva, és vajon mikor lehet a buszmegállót használatba venni. Ez a napirendi pont javaslatom, szerencsére nem volt elvethető, hiszen még egy gyengébb ellenállási időszakában testület némely tagjánál, szintén fontos volt, és el is különítettünk forrást rá. A buszmegálló, a focipályán felszabadult lelátókból lesz kivitelezve, és két héten belül kész lesz hangzott el a válaszban.
Szerdai testületi ülés után már csütörtökön láttam is a buszmegálló helyének kialakítását, bízom benne, hogy a téli időben már kulturáltabb, és fedett helyen lehet buszra várakozni a cserszegtomaji, és rezi lakosoknak.