Bejelentkezés

A KÖZ ismét meghallgatta a polgármestert, 2013. november 19. kultúrház Cserszegtomaj

A „meghallgatás, akár csak a település iskolájának tornatermében, itt is a polgármesteri beszámolóval kezdődött. Itt akár csak a másik meghallgatáson, az előző testületi ülés 2013-as III. negyedéves költségvetési „mérlegének” ismertetésével kezdődött, a beszámoló a testületi ülés anyagából sok táblázatot szóról szóra elmondott. Ez a kis beszámoló is hosszúra sikeredett, 1 óra 14 perc után, aki nem fáradt el, még kérdezni is tudott.

Első kérdés: Az a hír járja a településen, nincs összhang a testületben, kérdezte településünk lakója, kinek mi a véleménye a polgármester úr beszámolójáról?

Molnár Gabriella elmondta, a polgármester úr beszámolója rendben volt, és valóban nincs összhang a testületben, van aki dolgozik, és van aki nem.

Palkovics Zoltánné válaszában elmondta, valóban nincs összhang, de ő teszi a dolgát. Polgármester úr beszámolójával egyetért, vannak a településen megjelenő szándékos ferdítések, ő azon van, hogy a polgármester munkáját segítse.

Szeles András válasza kitért a sok munkára amit a településért tesz, a számvevőszéki feljelentés, amit név nélkül tettek, rosszul érintette. A település fejlődésére is rossz hatással van, a testületben dúló egyet nem értés. 

Román Erika válasza a testületi vitákról azt is kifejtette, hogy egy testület több emberből áll, ezek az emberek nem mindig értenek egyet, de a más vélemény nem rossz, egyszerűen más. Már három ciklus óta képviselő, de a választások alkalmával a másik polgármester jelöltet támogatta, ezért nem kívánatos személy a testület némely tagjánál. Ha a választók egy mindenben egyetértő, és bólogató testületet szeretnének, akkor 6 birkát kell megszavazzanak, azok majd bólogatnak mindenhez, és nem lesz véleményük.  A meghallgatásnak nem a mi vitáinkról, hanem a település lakóinak ügyes bajos dolgairól kellene szólnia.

Én mielőtt válaszoltam volna, megkérdeztem Tamást, ki a felesége?

Ő elmondta Dr. Patócs Ilona büntető jogász.

Ezt a kérdést azért kellett feltennem, hogy lássuk, mégis milyen polgármesterünk van, hiszen a hölgy a jogi képviselője, a feljelentésem ügyében. Elmondtam a meghallgatáson is, a véleményem nyílt, és egyértelmű, nem csak a beszámolót tekintve, hanem a testület számomra érthetetlen döntéseivel kapcsolatban is. A honlapomon olvasható véleményem, mindig vállaltam amit mondtam, és nem szerettem soha, a hátsó sorokból bekiabáló statisztákat.

Ami érdekes számomra, hogy lehet nem ismeri a véleményemet, és a feljelentésem okait, hiszen a felesége a vádlóm ügyvédje, így nem egészen életszerű a kérdés. De ahogy eddig, úgy a jövőben is, mindenki számára egyértelműen, és számon kérhetően fogok véleményt nyilvánítani, legyen az a vélemény jó, vagy rossz esetleg bárki számára.  Így a több mint 8 000 000 Ft-os két kocsi beállásos garázzsal sem értettem egyet, amit pont a polgármesterünk 1 óra 14 percet meghaladó beszámolóját is tartalmazó testületi anyagban olvashattam. Ami érdekes módon le lett véve a határozatok sorából, mikor kiderült egy használt lakás négyzetméter ára is kevesebb, mint ez a garázs lett volna.  

Köcs Béla elmondta Ő épített az édesanyjának garázst, ami anyagára több mint 4 000 000 Ft volt. A képviselő úr honlapján lévő fotóról a rendelő bejáratáról, téli időben elmondta, nem fotózni kellett volna, hanem havat lapátolni. 

Válaszomban elmondtam, természetesen a fotó után havat is lapátoltam, de majd legközelebb megkérek valakit, akkor fotózzon, amikor lapátolok. 

Napsugár út, a Diósi út felöl megközelíthetetlen, Az ingatlan belterületbe vonásáért 6.200.000 Ft-ot fizettek ki, amiért cserébe nem kaptak semmit. Már három alkalommal is volt nagybefektető érdeklődő az ingatlan iránt, legutóbb 18 lakásos lakópark építése okán. Megjegyezte, nem aszfaltos útra lenne szükség, csupán a megközelíthetőség biztosítását a Diósi utca felöli lekövezéssel. Nagyon sok a szemét a területen, és a megközelíthetőség legkihasználtabb útján mára elviselhetetlen mértékeket öltött, többször is kigyulladt. 

Polgármester válaszában elmondta még nem kapott ilyen jellegű kérést a testület, hogy 18 lakásos lakóparkot szeretnének építeni a területen. Mivel magán tulajdon, így a kérésnek az önkormányzat nem tud eleget tenni. A szemét helyzet azon a területen, már régóta nem megoldott, és a tornatermi meghallgatáson előjött a kérés, a terület megtisztítására. 

Ludvig Tamás Mátyás a képviselők helyi politikusok, a személyes sértettségüket félre kell tenni, ha valaki nyilvánosan kritizál, az ne csodálkozzon, ha feljelentik. Régen voltak a településen szobrok, amik eltűntek, ezek hová lettek, és miért nem támogatja a település a fafaragót, aki ezeket a szobrokat készítette. 

Szerettem volna válaszolni Tamás kérdésére, de már nem kaptam szót. 

Aki eddig nem volt tisztában azzal miért vannak viták a testületben, az láthatta, hogy több mint 1 óra 28percig nem tudtam választ adni még a nekem feltett kérdésekre sem.  

Az eltűnt szobrokról, még tavaly télen írtam, a honlapomon, mára a szobrok a „Zöldben Gondolkodik” parkban találhatóak. 

http://cserszegtomajelekes.hu/index.php/hirek/152-erdemtelenul-vagy-megsem

A nagy egész mindig a részletekből áll össze, nem lehet csak az egészet vizsgálni, mikor a részletek is milliós nagyságrendűek. A demokrácia igen fáradságos dolog, de eddig még nem találtak ki jobb megoldást a közösségek érdekérvényesítésére. A feljelentéssel nincs is baj, ha annak alapjai jogosak, és előre viszik az ügyet. 

Magas Béla kérdezte a testületet,  ha nem lenne tisztelet díj akkor is elvállalnák e, a képviselői munkát, régen a tanácselnökségen mindenki végezte a dolgát. 

Polgármester válaszában, a település költségvetésének fő összegét, a jogszabályi tiszteletdíjazást emelte ki, és véleménye szerint biztosan elvégezné mindenki térítés mentesen is, a dolgát. 

Sajnos itt már nem kaptam szót, de elmondhattam volna, hogy a képviselői munkám során, ennek a honlapnak a fenntartása, a kis füzetek, és az ajándékok amiket szoktam adni, el is viszik a tisztelet díjamat. Így mondhatni, nem a tisztelet díjért teszem amit teszek, mióta képviselő lettem. 

Vad Károly felszólalásában elmondta, véleménye szerint a kialakult ellenséges helyzet sok időt, és energiát emészt fel, ezt a sok energiát inkább a településre kellene fordítani a testületnek. 

Polgármesterünk szerint sok energiát vesz el ez a helyzet az önkormányzat dolgozóitól, és már nem első alkalommal megválasztott képviselőktől. Minket irigyelnek a szomszéd települések, a rendezvényeink, és a képviselő-testület lakókkal kialakított kapcsolata miatt. 

Borókás utca lakója örömét fejezte ki a Pajtika utca felújítása kapcsán. Sajnálattal vette észre, hogy a Pajtika utca felső szakaszát nem érinti a felújítás. Kérte, hogy a lakók kapjanak tájékoztatást, mikor kerül sor az aszfaltozásra, mert az út ezen része, csak erről közelíthető, meg. Kellene egy átkötő út, ha gond van, amin ki lehetne kerülni az út alsó szakaszának elzárása esetén, a kereszteződést. Az Európa téren, a körforgalomban áll meg a busz, eddig még ne látott ilyen buszmegállót, és aha térfigyelő kamera is ide lesz felszerelve, akkor majd nem lehet kikerülni a buszt szabálytalanul, mint eddig, mert a kamera felveszi. A keszthelyi elkerülőről szertett volna többet megtudni a Hölgy, mikorra lesz körforgalom, ha lesz egyáltalán?

Polgármestere válaszában kitért az elkerülő kereszteződésében kihelyezett 60 km/h korlátozó táblára, és Manninger Jenő megyei út ügyi biztos, országgyűlési képviselő Úr eddigi intézkedéseire. A Kápolna sor aszfaltozására elmondta, mekkora összeget kell a település költségvetéséből erre a célra elkülöníteni. 

Elmondtam volna, ha kapok szót, hogy a körforgalom ügyében 1184 Db aláírás gyűlt össze, az aláírásokkal, rendőrségi statisztikával, és Rezi település önkormányzatának támogatói levelével december 19.-én fogad minket Manninger Jenő. Ha sikerül a találkozásunkon egy támogató levelet kérnünk tőle, és talán még abban is segít, hogy eljutassuk miniszter asszonyhoz kérelmünket, akkor januárban átadhatjuk az aláírásokat, és az önkormányzati kérelmeket. Véleményem szerint a józan ész azt kell diktálja, ennek a kereszteződésnek körforgalommá kell válnia. Ha ennyi ember kéri az itt lakók közül, azt már nem lehet egy tollvonással elintézni, ott tenni kell valamit. 

A Pajtika utca aszfaltozása során, két képviselő társammal, Erikával, és Zsuzsával felkerestünk több családot, akik telkén átjártak a lakók. Mivel nem volt kijelölve átkötő út ideiglenesen, így mindenki ahol tudott, ott menekült az eltorlaszolt alsó útszakasz miatt. Az önkormányzattól senki nem kért erre engedélyt a lakóktól, és még a teherautók is erre jártak keresztül. Teljesen tönkretették a lakók telkeit, és a kocsibejárójukat. 

Kritikák a hó tolásról hangoztak el, a Pajtika utcát tolják, de a Dolomit utcát nem. A hó eltakarítás azóta nem megfelelő, mióta nem Molnár Tamás, hanem Lázár Károly végzi. 

Polgármester elmondta a szóban forgó út magán út, ha nem megfelelő a hótolós azt jelezze a hivatal felé a lakó. Lázár Károly felé jelezve lesz, a közmeghallgatáson elhangzott panaszok. 

Mivel kényes volt a téma, így elég gyorsan el lettek intézve a felvetések. A hófogó háló beszerzése megfontolandó, hangzott el. 

Ludvig Tamás Mátyás: az erdészet a kitermeléssel tönkre teszi az újonnan felújított Kápolna sort, és Pajtika utcát a 40 tonnás szerelvényeikkel, amivel a kitermelést végzik. A DRV Zrt. a Fenyő utca végén egy automatalégtelenítőt helyezett el, azóta egy hatalmas lyuk tátong az aszfalton. 

Polgármester elmondta, 5 tonnás táblák lesznek kihelyezve a felújított útszakaszokra. Az erdészet tudomásul vette, hogy ha az útszakasz felújítása megtörtént, akkor nem használhatják ekkora járműveikkel. A DRV Zrt.-ről csak annyit mondott, hogy több alkalommal próbált a település érdekében nyomást gyakorolni a szolgáltatóra, de nem járt sikerrel. Valakinek van egy kézigránátja, azt akár be is dobhatja az udvarukra. No, ezt a mondatot hiába keresik a jegyzőkönyvben, mert cenzúrázva lett, de mi, akik ott voltunk hallhattuk polgármesterünktől. 

Sportpályán kutyát sétáltatókról is szó volt, a sportpályán sétáltató kutyatulajdonosok, nem foglalkoznak azzal, hová kerül az állataik ürüléke. Hiába szólt a település lakója, miért ide hozza a kutyát, a válasz az volt nincs tiltva, így megteheti. Ezért is tartaná fontosnak a hozzászóló a tiltó táblák kihelyezését. A településen kóborló kutyákkal is kérdezték, mit tud tenni a település. 

Polgármester elmondta, Marcali gyepmesterrel áll kapcsolatban a település, már volt példa elszállításra is. A kutya sétáltatókkal kapcsolatban a sportpálya gondnoka, de a település lakói is élhetnek a bejelentés, szólás lehetőségével. 

Rénes Péter kérdezte, az önkormányzat tervezi-e egy kerékpár út létrehozását Keszthely, és Cserszegtomaj között, van-e lehetőség pályázni. 

Polgármester elmondta, nincsen ilyen jellegű terve az önkormányzatnak, és nem került idén kiírásra ilyen tárgyú pályázat. 

Ha került is volna ilyen jellegű pályázat kiírásra, míg a településünk rendezési terve csak egy álom, addig nem is tudnánk érdemi pályázatot írni, bár ezt elfelejtette megemlíteni polgármesterünk.