Bejelentkezés

2016 Elekes István önkormányzati képviselő szemével

 

Beszámoló

1.   2011. évi CLXXXIX. törvény

32. § (1) Az önkormányzati képviselő a település (fővárosi kerület, megye) egészéért vállalt felelősséggel képviseli a választóinak az érdekeit. Az önkormányzati képviselők jogai és kötelességei azonosak.

k) köteles kapcsolatot tartani a választópolgárokkal, akiknek évente legalább egy alkalommal tájékoztatást nyújt képviselői tevékenységéről.

 

Tisztelt Cserszegtomajiak, ebben az évben is, mint a tavalyiban kell beszámolót készíteni a választóknak a képviselői munkáról. Én nem írnám meg hány ülésen, és hány szavazattal járultam hozzá a település működéséhez, azt majd megírja a most tejhatalommal bíró többség. Inkább pár olyan témát emelnék ki, amiben markánsan mást nézeteim vannak, mint az Önök által választott többségnek.

-         Ingatlan, és telek adó:

Mikor a testület többi tagja egyöntetűen megszavazta ezt a két adónemet, egyedüliként adtam hangot nemtetszésemnek, és segítettem több lakónak a Pofátlanul kivetett adót elkerülni, ez a módszer a honlapom fórum oldalán meg is jelent. Sajnos az előző évek belterületbe vonásai miatt, és a közművesítési hullám miatt sok esetben nem volt lehetséges. Sokaknak nem volt egyértelmű mégis mennyit kell majd fizetni, így aki hozzám fordult konkrét adatokkal azoknak segítettem kiszámolni mire is készüljenek. A polgármester magyarázkodása, hogy csak pár ezer forintról van szó évente, nem jött össze senkinek, van aki egy havi nyugdíját fizeti, de az általam kiszámolt adók átlaga 31 500 Ft/év.

Miért kell majd 2019-ben elmenni szavazni?

Hát azért, hogy ezt a gusztustalan lenyúlást, és az évek alatt eltapsolt pénzeket helyre tegyük, de ezt csak egy többség tudja majd véghez vinni, az pedig a 7 szavazatból 4 ember kell legyen.

Végre ki kell állni magunkért, és a településünkért, nem hagyni másokra a döntéseket, és otthon keseregni, indulni kell a választásokon, és nem utolsó sorban elmenni szavazni!

 

-         Tündér kert, utak, költségvetés

A költségvetés, ahogy azt mát leírtam több évvel ezelőtt, gyűjtő fogalmak mögé bújtatott számokból állnak, dologi kiadások, közutak felújítása, működési költségek, stb…. Így nem kell több tételnél közbeszerzést kiírni, hiszen a költség már fel lett címkézve, és könnyebben költhető. Bár nincsenek illúzióim, a többség intézné a költekezést úgy is. Én nem szavaztam meg több kiadást, főleg olyanokat, amiknél még csak a próbálkozást sem láttam a költségek normális elköltésére. A 2017-es költségvetést sem szavaztam meg, mert nem látszik benn, a költekezések egymásra épülése, és a település érdekeinek figyelembe vétele bizonyos területeken.

Pl. Veszünk elektromos autót 6 500 000 Ft-os összegen, de nem vettünk iskolabuszt!                               

     Építünk település bejáratot, Cserszegtomaj felirattal, de nem készül egy darab járda sem!

     Árkot ásatunk, de a behajtókat nem tisztítjuk ki, nem állítjuk be a szinteket, csak ásunk!

    Kirúgjuk az iskolai takarítókat, helyi lakókat, majd mielőtt visszaveszi az Állam gyorsan                             felveszünk pár helyi lakót, a népszerűségünk miatt!

    Iskolaudvar keleti rész aszfalt bővítése Kb. 500 m2, 5 000 000 Ft volt rá biztosítva a 2016-os költségvetésből, egy ekkora terület ilyen szintű (4-5 cm aszfalt, 10 cm kavicságyra) aszfaltozása, max. 3-3,5 millió Ft Vajon hová lett a többi pénz? Ne ezért fizessünk adót, ha már pofátlanul kivetették ránk!

-         Rendezvények

Az önkormányzat rendezvényeinek a nagy részét, még testvérem indította el a majd 9 éves munkája alatt. Vittük mi családtagok barátok a saját székeinket, padjainkat, napernyőnket, és sorolhatnám az akkori valóban önkéntes segítők munkáját, akik ezért pénzt nem kaptak, amit tettek azt önzetlenül tették. Fiatalok, akik az önkormányzat épületét festették, javították, vigyáztak a több mint 120 gyerekre a nyári táborok alatt, szedték velünk a szemetet, és így tovább. Ha valaki azt érzi az Ő kirúgása miattam történt - mert nem álltam be az akkori, és az mostani „brigád” soraiban, nem szívesen segítem ezt a fajta munkát-, az jól érzi. De a mára kiüresedett fantáziátlanná vált borfesztivál, sörfesztivál sem tud igazán nyomokat hagyni bennem, és a település jelentős többségében. Viszont végre vannak új ötletek amiket befogadott a tisztelt többség, mint a Cserszegtomaj Futás 2016 program. Ez egy jól sikerült program volt, mire azért a cserszegiség is ráépült, elkülönített 800 000 Ft költségvetési tétel, amihez ha a pletykák szerint hihető 260 000 Ft jött hozzá az indulók befizetéséből, majd még az önkormányzat tett a tételhez még 400 000 Ft támogatást. Így a futás nekünk a település lakóinak kb. 1 460 000 Ft-ba került, ami nem is lenne nagy baj, de illene egy milliós költségről összefoglaló, és tételes költségvetés ami itt sincs! Én is részt vettem a futásban, bár meg sem említettek a célba érkezésemkor, nem úgy mint jegyzőurat.

Írhatnám a sort tovább, de aki itt él, és érdekli mi történik a faluban, az úgy is tudja mi van még.

Testületi munkám, a Testület döntéseinek az elutasítása, sajnos az üléseken résztvevők miatt nincs értelme, kifejteni mit miért teszek, vagy nem teszek. A honlapomon ezentúl ahogy azt már az előző években is megtettem közölni fogom a lakókkal a véleményemet, és kíváncsi vagyok az Önök véleményére is, ezért újra megnyitom a hozzászólás lehetőségét.

Nem célom a népszerűség, inkább a hasznos véleménycsere, a lakóktól származó kritika, hozzászólás, ötletek, kérések továbbítás a testület felé.

Kérem mondja el Ön is a véleményét a honlapom fórumán, ahogy eddig is.

Tisztelettel: Elekes István

 

2016.12.29  Cserszegtomaj

 

u.i: ez a beszámoló csak az én munkámról szól, a többi képviselő beszámolója vajon hol olvasható 2016-ban, mert ha sehol akkor lehet nem is én követtem el törvény sértést. :-)