Bejelentkezés

Mennyi? Mi mennyi?

Mennyi, miért mi mennyi?

 

Röviden talán ez lefedi a település költségvetési sorának tárgyalását, amit a héten hétfőn próbáltam meg egy kicsi jobban körüljárni.

-      február testületi ülés, Posta előtt parkoló rész kialakítására, 3 000 000 Ft bruttó összeg került elkülönítésre.

-      március testületi ülés, Posta előtti parkoló terület kialakítására 3 800 000 Ft bruttó összeg került elkülönítésre.

-      februárban kértem a műszaki leírásokat, esetleg terveket, mi fog megvalósulni, az elkülönített összegből.

-      márciusban szintén kértem adatokat mégis mi lesz ebből a pénzből.

-      áprilisi testületi ülésen jeleztem, a betekintési szándékomat a tervekbe, műszaki tartalmakba 2017.05.08-ára

 

A betekintés eredménye:

Nincs rajz, műszaki leírás, de még csak egy konkrét elképzelés sem a parkolás segítésének a megvalósulásáról, az hogy a burkolat aszfalt, viacolor, vagy esetleg a kettő keveréke lesz e, még nem tisztázott. Még az sem biztos, hogy az út mindkét oldalán vajon meddig fog tartani a parkoló sáv, a Postával nem lett egyeztetve mit szeretnénk, és Ők beszállnak e a költségekbe.  Ami a beszélgetés során elhangzott, az alapján ez a költség lehet sok, de ha a fantázia szüleményei közül a nagyobb tartalmú beruházás nyer, akkor még kevés is a megvalósításhoz. A rajzról, (ami egy helyszínrajzon pár vonal) nem készíthettem fotót, így azt nem tudom megosztani.

Pár kérdés, ami felvetődött bennem, mi alapján javasolta Tolvét Gyula Jogi és Pénzügyi bizottsági elnök az összeg megemelését 3 000 000 Ft-ról, 3 800 000 Ft-ra, ha még az emelés után több hónappal sem tudni, miről van szó. Vajon az árok rendbetétele, és a padka javítása benn az összegben, vagy sem. Ha egy konkrét elképzelés műszaki megvalósulása csak így van körbe járva, akkor a keretösszegek hogy vannak elköltve, ellenőrizve. Bár ebből az „adatszolgáltatásból” kiindulva, ott még komolyabbak a gondok.

Amit már sokszor írtam az önkormányzati költségek elszámolásáról, - Zavaros vízben könnyű horgászni -, ez a véleményem csak erősödött a mostani betekintés alkalmával.

   Ha már rendbe tesszük a parkolást, sokkal veszélyesebb terület, és sokkal nagyobb a forgalma, a COOP bolt környékének, a terület az önkormányzaté teljes mértékben, azon lévő üzlet épülete csak a Coop-é. Gondolom ez a terület is hasonlóan lesz tervezve, és kivitelezve, mint az eddigi munkák. Pedig idén még kaptunk dicséretet is, mint Zala Megye legjobb adatszolgáltató önkormányzata, ha mi azok volnánk, akkor milyen az adatszolgáltatás a gyengébbeknél.

 

A polgármesteri Hivatal épületének a beruházási költsége, amiben a sokadik szétverés lesz megtervezve, a mostanihoz hasonlóan fog alakulni, így ember legyen a talpán aki bármit is megakar tudni, és a megtudottak alapján szeretne meggyőződni a kivitelezési költségek jogosságáról.

 

Ez így nem jó, ezen változtatni kell 2019-ben, a szerződéseket, kivitelezési elgondolásokat, és azok költségeit a honlapon szerepeltetni kell, mindenki számára elérhető módon.