Bejelentkezés

Egyre nő a szemétdomb, de mennyiért is?

Egyre nő a szemétdomb, de mennyiért is?

A mai testületi ülésen kellett szavazni a hulladék szállítási szerződés felmondásáról, az ügy húzódik már több hónapja. Pontosan 2017.09.30-án lesz 6 hónapja, hogy az önkormányzati társulási formában működő hulladékgazdálkodási ZRT, nem kapta meg a megfelelőségi véleményt, az állami Koordináló szervezettől. Pontosabban megfelelőségi véleményét visszavonta 2017.április 12-én, így max. 6 hónapig láthatta el ezt a tevékenységet.  

Miért is érdekes ez, Cserszegtomaj szempontjából?

-      A hulladékszállítást, deponálást, és feldolgozást továbbra is a volt szolgáltató végzi majd.

-      A plusz egy cég, akivel most szerződni kell,csak a számlákat állítja ki majd.

-      Az edények maximális súly szerződés szerint (pl. 50 literes edénynél max 10 kg, 80 literes edénynél max 18 kg, 110-120 literes edénynél max 25 kg.)

-      Az árakat, és a szerződés lakókra vonatkozó díjakat is tartalmazó 1-2 melléklete nem volt csatolva szerződéshez

-      A képviselő testület tagjai elfogadták (kivéve engem) a szerződés módosításának összes feltételét, árak, díjak nélkül.

Az ülésen elmondtam, egy harmadik fél bevonása a közszolgáltatásba, egészen biztos a díjak növekedésével fog járni, ha nem egyből, akkor a következő évben. Gondolom azt senki nem hiszi el, ha egy plusz cégen keresztül folyik a számlázás, az olcsóbbá tesz bármit is. Ott is vannak pluszdolgozók, eszközök, és egyéb szükséges költségek, ami több ezer számla továbbításának a következménye.

A kommunális gyűjtőedények súlyára hivatkozva lehet majd a díjakat módosítani, de a hiányzó mellékletek nélkül ezt ezen az ülésen nem lehetett számszerűsíteni. Bár a díjakat az állam szavatolja, és nem lehet eltérni tőle, de így van ez a gázár rezsi harccal is, aminek már az a vége, hogy több éve drágábban kapjuk mi fogyasztók a gázt, mint ha nem védene minket az állam.

A hulladékszállítási megfelelőségi nyilatkozatot állítólag több mint 80 cég esetében vonta meg az állami Koordináló szervezet. Ez felveti azt a kérdést, főképpen hogy a mi helyzetünkben is a régi szolgáltató marad, vajon mi értelme az ilyen váltásnak?

A szemétszállítási vállalkozókat, már egy jó ideje elkezdte az állam kivéreztetni, a díjakkal, a szigorított feltételekkel, az azóta piacra belépet, önkormányzatok által létrehozott cégeknek sem sikerül úgy tűnik, a lécet megugrani.

Ez a központosítás ugyan oda fog vezetni, mint az iskolák központosítása, vagy akár a vízművek kezébe adott önkormányzati csatorna, és ivóvíz hálózat. A vízszolgáltatás minősége, és a források kivonása miatt, ma Magyarországon a hálózat felújítása el van maradva minimum 15-20 évvel. Több településen a víz minősége nem megfelelő, és a tisztítások sem tudnak rentábilisan javítani a helyzeten, mert a csőhálózat pocsék állapotban van.