Bejelentkezés

Közmeghallgatás 2012.10.16 18 óra Cserszegtomaj Iskola sportcsarnok

Kedden 18-kor, el is kezdődött a közmeghallgatás a sportcsarnokban, polgármesteri beszámolóval, és többszöri felszólítással, hogy a nem ide tartozó beszédek moderálásra kerülnek. Pénzügyi beszámoló csak a teljes kiadási, bevételi, és a szociális kiadási összegekre tért ki pontosan. A kiadások 659 462 000 Ft-on álltak szeptember 30.-án, a bevételi kiadások 673 541 000 Ft összegre rúgnak a szeptemberi mérleg szerint. A szociális segélyezésre az önkormányzat 25 438 000Ft-ot költött el eddig.


Az iskola projekt zárására október végén kerül sor, a Zöldben gondolkodik pályázat a jövő év kereteit terheli majd. Ezen a meghallgatáson még nem is annyira emelete ki polgármesterünk a jövő évben elvont adók, és állami támogatások mértékét, de a másik oldali meghallgatáson több alkalommal is elhangzott ez a mondat. – örülök, hogy polgármesterünk is olvassa a honlapot, mivel szerepel már augusztus óta ezen a portálon, és több véleményemben is elmondtam, hogy addig takarékoskodjuk, míg lehet- Az utak állapotáról elmondta polgármesterünk, nem jók, de járhatóak, bár nem 50 milliós sportkocsikkal, és 20-30 kilométer/órával.

Hozzászólások.

1-      Németh Endre melletti felhajtó Szeles Gyulához:

Mivel az önkormányzati út lett ez a bekötő út, és nem magán út, így a hó eltolás, kavicsozás, és az út karbantartása is az önkormányzat feladata lenne.  Volt est mikor a mentő sem tudta megközelíteni a házat, az útviszonyok miatt.

A válaszban elhangzott, hogy majd a község gazdálkodás keretein belül megoldják az út rendbe tételét, és a hó eltakarítást végző vállalkozó figyelmét is felhívják az út tisztán tartására. Nem lett határidő kiszabva a munka elvégzésére, de én azért bízom benne, hogy minél előbb sor kerül rá, hiszen jön a tél, ami nem szokott segíteni az utak állapotán.

2-      Horváth Zoltán felszólalásában, azokra a kérdésekre szeretett volna választ kapni:

-          Mikor lesz végre meg, a polgármester úr által ígért rendezési terv?

-          Kápolnasor nagyon rossz állapotú útszakasz, mikor lesz kijavítva?

-          Község két fele közti átjárás mikor lesz végre megoldott, és a Kútcsapás nagyon rossz állapota, valamikor megoldódik e.

-          Elekes István szórólapjában említett 4 éves terv, az utak tekintetében megvalósul e valamikor.

-          Elhanyagolt magán terület mikor lesz lekaszálva az önkormányzat részéről, és kiszámlázva a tulajdonosnak, Aladárt már többször kereste ez ügyben.

Rendezési terv már ki lett adva egy tervezői csoportnak, és ők fogják prezentálni október végén egy nyilvános testületi ülés keretén belül, ha a testület elfogadja a tervezetet, akkor neki látnak a hivatalos engedélyezési procedúrának.                                                                  Kápolnasor rossz állapota sok pénzt igényel, de kis lépésekben nekilát az önkormányzat a javításoknak, az esővíz elvezetés lesz, amit az út alsó 120 méterén fognak elsőként megoldani, még idén.                                                                                                                        Kútcsapás rossz állapota a meredek lejtéséből adódik, amit nagy költségen lehetne csak helyre rakni, ráadásul a patak meder miatt vízügyi engedély is szükséges. Sok pénzt költött rá eddig is az önkormányzat. (Itt jó lett volna egy szám még is mennyit?)

Kútcsapás pár képben:

 

 


A szórólap téma diszkréten átugorva.

Az elhanyagolt területről, mivel az magánterület, csak annyit közölt polgármesterünk, a magánterület szent és sérthetetlen.

Ez a válasz nem fedi a valóságot, bárki utána nézhet a gyomos területek kényszer kaszálása, bírságolása címen, ez a kis cikk csak egy a millióból:

Debrecen - Júliustól életbe lépett a parlagfüves szigor. A közterület felügyelők már ellenőrzik a gazos telkeket. Milliós bírságot is fizethet, akinek parlagfüves a telke. A gyomos ingatlanokról bárki bejelentést tehet az önkormányzatnál vagy a földhivatalnál.

Kamerával felszerelkezve róják Debrecen utcáit a közterület felügyelők. Ha gyomos területet találnak, dokumentálják, majd jelzik az önkormányzatnál. De nem csak ők tehetnek bejelentést, ha ilyet látnak, hanem bárki. Szekeres Antal jegyző elmondta, a bejelentést a hivatal dolgozói helyszíni szemlével ellenőrzik, s ha jogos, elrendelik a kényszerkaszálást.


1-      Felszólaló 1993-ban épült a településen: Az általa rendezett utat, a jó pár évvel később épült szomszéd félig beépítette, az út így hepe-hupás, és használhatatlanná vált. Az ő, és hozzá érkező munkások autójának alja is leér a dombon.

Sajnos már több alkalommal elhangzott ez a felvetés, és a terület amire a szomszéd épült az ő területe, az út dombossá tétele, és alámosása, a természet műve is. Megoldási, javaslat nem igazán konkrétan, és határidőhöz nem kötötten hangzott csak el.

2-      Igazságügyi szakértő, és közgazdász úr:

Kérdésében nem érti miért nem a testületi üléseken kér választ Elekes úr a kérdéseire, a Dálnoki út, és az utak tekintetében?                                                                                                               A hivatal építési költségeinek valós tartalmát, miért nem vizsgáltatja meg szakértővel?

Válaszomban elmondtam, mindkét témában már két írásos kérést is megfogalmaztunk, több képviselő társammal. Sem az utak tekintetében, sem a Dálnoki út tekintetében nem kaptunk választ. A kérdéseket még augusztusban átadtam személyesen Barta Gábornak, aki iktatta, és egy beszélgetést kezdeményezet a pénzüggyel. Ennek a beszélgetésnek sem lett eredménye, mert a válaszok a mai napig nem értek ide. Ha valaki közgazdász, neki főként tudnia kellene, hogy nem lehet tervezni jövő évre költségeket, ha nincsenek meg a paraméterek, csak egy hasra ütött ez évben elköltött szám. De, hogy mire és miért lett elköltve azt nem tudni?                                                                                                                                    A hivatal építési munkáival nem az összegszerűség a fő gondom, hanem az hogy miért kellet egyáltalán az épülethez ekkora mértékben hozzá nyúlni. A szakértői felülvizsgálat ára nem kis összeg, ezt főleg egy volt szakértőnek kell tudnia, ha pedig ingyenesen akarjuk ezt a munkát, ahhoz feljelentés kell. Nekem nem az a célom, hogy jelentgessek. A nyilvánosság erejével csupán az a szándékom, hogy mindenki lássa mit, mire költ az önkormányzat. Ezzel talán sikerül elérni, hogy a kevésbé vállalható kiadások, végre eltűnnek a költségvetésünkből.

 

3-      Vitéz Varga Zoltán:

- Ő már volt több alkalommal is Erdélyben, az ott lakók nagyon szegény emberek, és megérdemlik a támogatásunkat mondta.                                                                                                  

- A hivatal építésére szükség volt, mert a régi polgármesteri iroda nem volt megfelelő, és kell Gábornak egy méltó hely, ahol tudja fogadni a vendégeit.                                                                   

- A testület széthúzását erősíti csak Elekes úr munkája, és ilyen még soha nem volt a településen.                                                                                                             

– A Dálnokiak megérdemlik a Tv-t, és a kapott ajándékokat.


Válaszomban egyetértettem azzal, hogy igen ha van testvér települése a falunknak, akkor menjünk és látogassuk meg, és vigyünk ajándékot. Itt csak megjegyezném a rólunk írták rovatban olvasható, mit vitt Dálnok másik testvér települése, a falunapra. Ha jól emlékszem egy faragot fahordót, ami szerintem szintén egy nagyon szép, és egyedi ajándék. Márton Lászlót az iskolaavatáson, ahol a dálnoki küldöttség is részt vett díszpolgárrá avathattuk volna. A testületnek kell határozni, ki is menjen, és mit is vigyen a település, az adófizetők pénzéből. Majd ezután lehet beszerezni az ajándékokat, és nem mutyiba, dugdosva mindenki elől. Ennek megvannak a jogi, és szigorúan szabályozott önkormányzati törvényben leírt, követelményei.                                                                                                                                    Gábornak a méltó hely kialakítása, most is azt mondom nagyon sokba került. Személy szerint jó pár önkormányzat polgármesteri irodájában megfordultam, és sehol nem éreztem azt, a régi iroda nem lenne megfelelő.                                                                                                   Széthúzást erősíti, a kis füzet amit megjelentettem? Nem hinném. Az ott leírt adatok, mind egy szálig az önkormányzat által kiadott anyagokban vannak. Talán vannak páran, akiket érdekel mi is történik, és mi, mennyibe kerül. Aki nem kíváncsi ezekre, az adatokra, az kérem dobja ki a füzetet. Ha egy képviselő, vagy egy polgármester nem meri vállalni a döntéseit, az nem méltó az önkormányzati munkára. Nem hozunk mindig jó döntést, de ezzel együtt kell élni, és nem elfedni, hanem igen is nyíltan vállalni, és minél előbb helyrehozni azt. Még a széthúzásról egy mondat, nem én voltam, aki feljelentettem mondvacsinált vádakkal a településük volt polgármesterét, és a krónikába cikkeztem évekig, mocskolódva 1998-2002 közt. Aki itt élt akkor, az tudja, miről beszélek, és tudja, kik voltak akkor „porondon”.

4-      Felszólaló elmondta:

-          Már volt hozzászólása a kóbor kutyák ügyében, de saját maga tudta megoldani a kutyakérdést.

-          Gyalogút, és a temető melletti út rossz állapotú, a temetői gyalog út nem visz sehová, és nem indul sehonnan.

-          Zöldben gondolkodik projektre valóban szükségünk van?

-          Lehet, jobb lenne egy Gyeneshez hasonló Nagymező szerű, szalonnázó hely kialakítása.

-          Elkerülő út Keszthely felé, a kereszteződés jó lenne, ha már elkészülne, mert rossz, és veszélyes az áthaladás.

-          Autóbusz körjárat Keszthely-Cserszegtomaj-Hévíz-Keszthely

Válasz:

Gábor, az írásban már két éve ígért választ magyarázza miért nem sikerült eddig megírni. Majd egy kis eszmefuttatás, aminek se eleje, se vége, se közepe, de sok időt elvesz.                A kutya helyzet, ami már lassan 20-30 éves téma most sem lett megválaszolva, csak annyi volt a reakció, azért ne jelentsük fel a szabadon kószáló kutyák gazdáit. A baj majd akkor lesz, ha megtámad valakit egy rendszeresen szabadon ólálkodó kutya, és okoz maradandó sérüléseket. Talán nem kellene ezt megvárni!!!!

A gyalog út, és a temetői út szerinte jó, ennyi pénzből ennyit lehet tenni. Én, inkább a felszólaló véleményét osztom, „a kevesebb néha több elvet”. Inkább legyen 300 méter normális járdánk, mint 1000 méter sáros, gazos, gyalogútnak nevezet kihasználatlan valamink.                                                                                                                                                  Zöldben Gondolkodik pályázat kérdésben a krónikát, és a Keszthely Tv-t ajánlotta.                         A templom tornya melletti kutató árokról is szólt Gábor, bár nem emlékszem, hogy valaki is tett fel ez ügyben kérdést.                                                                                                                                Túrázó hely kialakítása kapcsán, a kerékpár utat is említette, már nem lehet pályázni, és a rendezési tervben is fel kell majd tüntetni. Itt említette meg a kistérségi pályázaton nyert pénzből épült, kerékpáros pihenőt, ami szerintem is szép lett, és jó helyre is került. Buszközlekedés 2004 óta kérdés, az elkerülő út építésének szándéka átírta az addigi tárgyalásokat. Nem szeretne a volán sűrűbben járatot indítani a kihasználtság miatt.                  Az elkerülőn egy stop táblás kereszteződés lesz egyelőre, és az is csak 2014-re lesz meg a közútkezelő ígérete szerint. a későbbiekben lehet kérni majd a körforgalom kialakítását, amire nem nagy az esély.  A parkolás az iskolánál, a helyi lakók miatt ilyen kaotikus, az önkormányzat kialakított a Széles utcában parkolókat, amit nem használnak a szülők rendeltetésszerűen, mondta el Gábor válaszában. A konyha ételkiszállítása sem igazán megoldható, a parkoló gépkocsik miatt, amik gyakran elzárják az utat.

5-      Felszólaló:

A Millenium utca nyáron poros, télen sáros, a kavicsozás nem „szakszerű”

Gábor válaszában kitért rá, az utca lakói, akik 70-80-al száguldoznak az úton és csapatják ki autóikkal a kátyúkat. Ez elég érdekes válasz a kérdésre, inkább az utca lakóira bízom, hogy minősítsék. Még az előző ciklusban készült terv, az út 50%-át érintő aszfaltozásra, ez 75 millió forint volt akkor, ami a mai árkon biztosan több lenne.

Pár kép az utca jelenlegi néhány gödréről:A meghallgatás végén jegyzőasszony elmondta a járásokkal kapcsolatos néhány fontosabb információt, és az iskola üzemeltetési dilemmáját. Majd polgármesterünk pár mondatban összefoglalta a még hátra lévő programokat:

-          Adventi gyertyagyújtás december 7 karácsonyváró koncert

-          December 9-én Griff bábszínház műsora kultúrház

-          December 16 Ádventi kórustalálkozó Iskola Sportcsarnok Tátika, Gyöngyös népdalkörök, Kék Balaton citerazenekar, és sokan mások

-          December 21-én Falu Karácsony ( Aranykorúak, Óvoda, Iskola, Kórusok adnak műsort.

A műsorok előtt a kultúrháznál, és a sportcsarnoknál is Ádventi vásár lesz, helyi vállalkozók bevonásával, alpolgármester asszony Kőműves Károlyné, és Süliné Elekes Éva szervezésében.

Az érdeklődő vásározók náluk kapnak bővebb információt a vásározás lehetősége felől.

 

A közmeghallgatás befejeződött, majd félkilenc táján.

/akinek nem jól idéztem a nevét, vagy nem írtam ki mint felszólaló, azoktól így utólag is elnézést kérek, nem tudtam minden nevet pontosan lejegyzetelni sajnos/