Bejelentkezés

Horváth Jenő Margit kilátója 2000-ben

Horváth Jenő Margit kilátója 2000-ben

 

Több mint 50 éve élt Cserszegtomajon feleségével Horváth Jenő, faiskolai termelő, kinek csodálatos Arborétumának különleges fái, növényei messze földön híresek voltak. Itt nőttek fel azok a fenyők, melyekért az aranykezű kertész az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon 7 aranyérmet is kapott.

Horváth Jenő, aki messze földön híres volt arborétumáról 88 esztendős korában építette saját birtokán a feleségéről elnevezett Margit Kilátót. A kilátó bár már 2000-ben elkészült, de látogatókat csak 2001-ben fogadott. Az építményben 8 emeletes lift épült, mely által a mozgáskorlátozott látogatóknak sem kellett és kell a mai napig lemondaniuk a festői látványról. 

Horváth Jenő bemutatja tervének a kilátónak helyszínét:

 

A kilátó építésének ötletéről Jenő bácsi így nyilatkozott: 

„Az 1930-40-es években cserkészkoromban sokat jártam a hegyeket, a Kékest akkor még jó volt a közbiztonság. Mindig lenyűgözött a szép táj, a kilátás és a jó levegő. Akkoriban készült el a Kékesi kilátó, s gondolatban már azóta foglalkoztam azzal, hogy építek Cserszegtomajon is egyet. Az 1980-as évek végén tulajdonomba került Cserszegtomajon a jelenlegi helyszín ahonnét nagyon szép a kilátás, s mely gyógylevegős pihenőhely volt. 1950-es évek óta foglalkozom fenyőszaporítással, gyümölcsfára nem, hanem díszfaiskolára kaptam engedélyt. Az évek múltak a fák növekedtek, s közben gyűjtöttem a régi híres magyar és európai festők képeit. Így lett egy 90 darabos képállomány. A képeket és a pesti nagy lakásunkat  is el kellett adni ahhoz, hogy a kilátó építését elkezdhessük. „

A fából készült liftes kilátó, Cserszegtomaj legmagasabb pontján a Biked-dombon épült. – Mások gyönyörűségére, élményszerzésére építettem a 32 méter magas, nyolcszemélyes lifttel ellátott kilátót a saját, 40 hektáros arborétumunk területén. Háromnegyed hosszban 24 méter vörösfenyő szálfákból áll, tölgy és acélváz erősítéssel. Alapjaiban csaknem 100 köbméternyi betont építettek be, mely akár az óránként 300 kilométeres sebességgel tomboló orkánnak is ellenáll. Az egyik legszebb balatoni és hegyvidéki panorámát nyújtja a liftes kilátó, amelyet én már koromnál fogva sem élvezhetek, de a természetkedvelő kirándulók annál inkább. A kilátó bejárata fölött Borsos Miklós bronz szobra, két oldalt pedig Szent István és felesége, Gizella fogadja a látogatókat. Ennyivel tartozom e szép vidéknek, az engem befogadott falunak, ezért jó szívvel költöttem a kilátóra megtakarított pénzem nagy részét - nyilatkozott Horváth Jenő, kertész 2000-ben a Zalai Hírlap számára.   

Jenő bácsi sok hasznos tanáccsal látta el az embereket, most a fenyővel kapcsolatos tanácsát szívleljük meg, ha tudjuk. Ha kertünk van, ültessünk legalább három fenyőfát, s helyezzünk közé ülő alkalmatosságot. Az örökzöld ugyanis olyan anyagot bocsájt ki magából, mely pusztítja a vírusokat. 

A kertész, aki külföldön is több díjat nyert nemesített fáival, 1966-ban költözött Zalába. Budapesten gyönyörű faiskolája volt, de szemet vetett rá a termelőszövetkezet. Ő azonban szeretett volna szabadon dolgozni kerültről, kerültre vándorolt a fővárosba, mígnem vidéken Hévízen telepedett le, de végül Cserszegtomajon talált nyugodalmat.