Bejelentkezés

Balaton Törvény, nem csak magánszemélyeknek!

"Összegzéssül elmondható, hogy a Balaton törvény módosításában alapvető prioritásként jelennek meg az ökológiai elvárások, a tájesztétikai, természetvédelmi szempontok, a táj a település jellegét és az építészeti örökségeket figyelembe vevő szabályozások. A felülvizsgálat egy enyhítést jelent, ami nem vonja maga után az elfogadott települési területrendezési tervek automatikus módosítását."
/Balaton Fejlesztési Tanács honlapjáról/

Mintegy nyolc-tízezer köbméteres szeméthegy borítja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területét Cserszegtomaj és Keszthely térségében, a felhagyott bányában kidobott televíziók, használt burkolatok, sörös dobozok, autólökhárítók és háztartási kommunális hulladékok ugyanúgy megtalálhatók, mint teherautókról leömlesztett ipari hulladékok.

Minden bizonnyal ez a hír, még a 2010-es őszi időszakban mindenki számára megdöbbentő volt, főként azoknak kik nem sokat járják Cserszegtomaj azon részét.

Sajnos hiába a törvényi szabályozás, és a kihelyezett táblák, „Szemét lerakása tilos”, nem igazán oldódik meg a probléma, csak görgetjük magunk előtt. A Balaton törvénnyel is akkor találkozik egyszerű halandó, ha építkezni szeretne ezen a területen. Bezzeg a törvénytisztelő, és hivatalosan eljáró polgárok, jó pár éven át nem építkezhettek Cserszegtomajon sem, míg a csatornahálózat ki nem épült. A Balaton vízgyűjtő területét nem lehet törvényekkel megtisztítani, hanem csak pénzzel, a már ott lévő szemét nem fog magától besétálni a szemétlerakókba. A helyi önkormányzatokra nagy terhet ró, az ilyen illegális szemétlerakók felszámolása. Bár uniós források igénybe vehetőek lennének, de ezekre a felhasználási célokra egyre kisebb összegeket fognak elkülöníteni.

Mégis mit tehetnénk? 

Megpróbáljuk a saját lakóhelyünk környékét tisztán tartani, ha látunk szeméttel megrakott utánfutós „delikvenst” a környékünkön, akkor megnehezítjük a lepakolást. Ezt tehetjük úgy, hogy nem szólunk, csak közelebb sétálunk, vagy akár készítünk a telefonunkkal egy fotót, felírjuk a rendszámot, stb.. Ha sikerül a 2013-as évben is lesz önkéntes szemét szedési akció, akár csak a 2011-es évben tavasszal. Bár nem tud az önkormányzat ekkora területet megtisztítani, főként, hogy a domborzati viszonyaink is kedveznek az illegális lerakók kialakulásának, sok erdős, fás földúttal, de ha csak egy pár száz négyzetméter lesz tisztább már tettünk a környezetünkért, és a gyermekeink jövőjéért.
Most egy kis sétára hívom azokat, akik szívükön viselik a környezetünk tisztaságát. Sajnos ez a séta nem lesz szokványos, van a képek közt magán terület, közterület, Csókakői patak meder.

Jó lenne, ha nem csak fotón, filmekben láthatnának gyermekeink őzet, vadnyulat, rókát, vagy bármilyen más vadon élő állatot, hanem szabadon akár csak mi. Ezért nekünk is kell tenni, kezdjen hozzá mindenki a saját háza táján, a telke környékén, a ház előtti árokban, és ha csak két műanyag palackot dob be a szemétbe, az is egy lépés a tisztább környezetünkért.

Mielőtt bárki is elgondolkodna miért ez a cikk, elmondanám mennyire megdöbbentett mi mindent kihordanak egyesek, az erdőkbe, mezőkön átmenő utakra.

Csupán gondolatébresztőnek szántam ezt a pár sort, és a képeket, gondolkodjunk el rajt, és tegyünk is!