Bejelentkezés

Cserszegtomaj zöldben gondolkodik 2013 január

Elkezdődtek a munkálatok, az önkormányzat erre a célra kijelölt területén. No de ne szaladjunk annyira előre, pár adatot nézzünk át előtte.
Projekt teljes összege: 33 300 000 Ft
2012-ben betervezett támogatás a megvalósításhoz: 30 000 000 Ft
Ebből a pályázatra nyert összeg: 22 000 000 Ft
Így az önkormányzat saját tőkéjéből, szükséges összeg: 11 300 000 Ft

Ekkora összegbe kerül a településnek, ez a fajta „zölden gondolkodás”, ami természetesen nem tartalmazza, az esetleg még felmerülő kisebb munkákat. Gondolom senki, nem hiszi azt, hogy nem lesznek előre nem tervezett földmunkák, egy kis burkolás, és sorolhatnám még mi fog kelleni a végső megvalósuláshoz. Ahogy az iskola felújításánál, itt is előre borítékolhatóan mondhatom, lesz több a projektben nem betervezett munka. Kicsi felelőtlenségnek tartom azt is, hogy az iskolások csak az úttesten tudják megközelíteni a tankertet. Még egy járda nem ártott volna, a tankert és az iskola közé, főleg a téli, és esős napokon, mikor csúszik az út. Nagyon sok helyre kellene ez a pénz, ahol ráadásul még nagyobb „hasznot” is hajtana a település lakóinak. Én személy szerint nem értek egyet, ezzel a pénzpazarló, kirakat beruházással. Sajnos mire képviselő lettem, már eldöntött tény volt a megvalósítási szándék.

Csak pár gondolat, mire kellene inkább elkölteni ezt az összeget:
-    Járdák a biztonságosabb közlekedése érdekében /templomhoz, iskolához, óvodához/
-    Utak javítása, karbantartása, a csatornázási hibák javítása.
-    Esőbeálló, buszmegálló a Cserép vaskereskedés elé.
-    Gyalogos átkelőhelyek kialakítása, Rezi úton, Keszthelyi úton, Dr Bakonyi Károly úton, elsődlegesen.

Itt Csak pár gondolatot írnék, de természetesen lenne még jó pár olyan megvalósításra váró ötlet, amire szükség van, és nagyobb segítség lenne, mint a fűszerkert, és pár fa az út mellé. Az osztályfőnöki órákon tartandó madáretető építést, és a még hátra lévő „zöldben gondolkodást” elősegítő foglakozások, és rendezvényeket, amik szintén a projekthez tartoznak, és a gyenesdiási Forrásvíz Természetbarát Egyesület tart, és fog szervezni, szintén ebből a pénzből kerül finanszírozásra.
Bővebben a – Rólunk írták, mondták, rovatban található írás Amfiteátrum, fűszerkert és zöld folyosó létesül Cserszegtomajon cím alatt.

Pár fotó az éppen folyó munkákról: