Bejelentkezés

2016 Az Adózás éve lesz Cserszegtomajon!

Tisztelt cserszegtomajiak!

Bár a 2014-es választás után úgy döntöttem nem jelentetek meg több már megszokott kis füzetet a településen, most a 2016-os települési költségvetés kapcsán úgy döntöttem, jó ha tudják mi folyik a színfalak mögött, és hová is folyik el a település 2015-ben felhasznált vagy 700 000 000 forintja, vagy legalábbis egy jó része.2012. év képviselő-testület működési kiadásai    28 375 000 Ft
2013. év képviselő-testület működési kiadásai    35 169 000 Ft
2014. év képviselő-testület működési kiadásai    35 704 000 Ft
2015. év képviselő-testület működési kiadásai    44 848 000 Ft
2016. év képviselő-testület működési kiadásai    46 381 000 Ft !!!!

2012-höz képest 2016-ra a terv,(ami mindig bővül kb. 4-5 millió forinttal) plusz: 18 000 000 Ft

A választott képviselők, a tiszteletdíjukat illetően az SZMSZ-ben is rögzített, általuk elfogadott mértékben határozzák meg, a törvények által is szabályozott keretek közt, ezek a keretek viszont elég nagy mozgásteret engednek a települések „közösen gondolkodó” képviselőinek.
A 2016-os összeg csak egy terv, ami jóval nagyobb összeg lesz, mire 2017. januárjában napirendre kerül, a véleményem szerint akkorra már 50 000 000 Ft-os tétel, a 2012-es összeg majd duplája.

Egy gondolatban megjegyezném én lemondtam ebben a ciklusban a tiszteletdíjamról, így Elekes István 0 Ft-ba kerül a településnek a következő választásig!!

Ha ebből a szemszögből nézzük, 2016-ban, és 2015-ben nem 7 főre eső költségekkel kell számolni, hanem csak 6 főre eső személyi költséggel, a tétel mégis ekkorát nőt, vajon miért is?

2015-ben több alkalommal is tettem fel kérdéseket, miért nem lehet tudni ki, mekkora összegért mosolyog rendezvényeinken, és mekkora összeg lett év végén szétosztogatva, sajnos lassan egy év alatt nem sikerül konkrét választ kapnom.


2016-os építményadó alapja az építmény m2-ben számított hasznos alapterülete. 400 Ft/m2/év az Önkormányzat 150 m2 hasznos terület után 100%-os kedvezményt biztosít, így ekkora terület után nem kell fizetni állandó lakosok által lakott ingatlannál, plusz az ingatlanba bejelentett személyenként még 25 m2-el nő a kedvezményezett terület mértéke.
Pl, 4 tagú családnál 150 m2, és 4 x 25 m2 ami adómentes, így 250 m2 után nem kell adót fizetni. Itt a már egyedül maradt idősek lesznek, akik nem biztos teljes mentességet tudnak igénybe venni, ha egy nagyobb alapterületű épületben élnek, és egyedüli bejelentett lakói az ingatlannak.

2016. telekadó mértéke bár úgy lett beharangozva, hogy mekkora nagy kedvezményben részesülünk, de a valóság az, hogy eddig nem fizettünk, most meg fogunk, a többi elhangzott érv, indok csak mellébeszélés.

Telekadó mértéke 10/Ft/m2/év
Ezek az összegek lesznek családok ahol 10-12 000 Ft/évi díjat rejtenek magukban, de több egyedül élő embernek, akinek van még telke, egy kisebb földje, akár 40-50 000 Ft is lehet évente.

A 2014-es választáson több mint 200 fő - akik kettős állampolgárként, nagy részük a választás előtt bejelentkezve településünkre - szavazott. Ők az eredeti telekadóval számolva, kétszeresét fizették az általuk birtokolt területek után, mint idén. Egészen biztos vagyok benn, hogy rájött miden olvasó, nem én győztem meg őket, milyen nemes dolog lenne nálunk szavazni.

Véleményem szerint, 2016-ben nincs szüksége Cserszegtomajnak, hogy a már amúgy is túladóztatott lakókat, még egy újabb adóval lehúzza, és tegye mind ezt azzal a kifogással, hogy a település töretlenül fejlődhessen tovább. Én nem szavaztam meg ezt a plusz terhet sem, de említhetném a sírhelymegváltást is, ami 2016-ra pofátlan mértékűvé hízott, főkép hogy az állam fizet a temetők gondozásáért az önkormányzatnak.
Megnevezés     megváltási idő    temetési hely megváltási díja    temetési hely újraváltási díja
Sírbolt kétszemélyes     60 év    200 000 Ft    200 000 Ft
Sírbolt négyszemélyes     60 év    400 000 Ft    400 000 Ft
A sírboltok megváltási összege, eddigiek kb. ötszöröse lett ezekkel a díjakkal.

Ezeket a díjjak tudva, a „tündérkertnek” nevezett szemétdomb költségeit /6 000 000 Ft/, a temető tartalék területre tervezett, Tomaj nemzetség szobra, parkjának a költségeivel, mára több mint 10 000 000 Ft-ba került, tervekkel, lámpával, a „Zöldben Gondolkodik” fasorával. A halál amúgy is szomorú, tragikus esemény ekkora összegekkel még lehúzni a gyászolókat pofátlanság.

Mit hozott nekem, mint nem „csapattagnak” 2015:

-     Ügyészségi feljelentés végzését, amiben a polgármester szeretett volna elmarasztaltatni, mert szerinte rágalmazom. Az ügyészség, miután a honlapot, a privát telefonhívásaimat, levelezésemet átnézte, megállapította, hogy nem rágalmaztam, és nem sértettem egyik feljelentőm személyiségi jogait sem. Röviden az ügyet megnyertem.

-    Polgári peres feljelentés, a tévesen átutalt tiszteletdíjammal kapcsolatban, ahol nem volt hajlandó adatokat szolgáltatni a hivatal 2013. óta, csak a bíróságnak, az ügy még nincs lezárva, mert rágalmazott a polgármester.

-     Építésrendészeti eljárás, a telkünkön lévő kerítés felújítása kapcsán, és a telken lévő több mint 10 éves kerítés miatt. Az utcafronti kerítés ügyét elbukta a keszthelyi járási hivatal, a telken belül lévő kerítés ügye még folyik.

-    Zala Megyei Kormányhivatalnál feljelentett a polgármester, a kocsibejáróm miatt is, szerinte ne jogszerű, és szakszerű a felújítás, amit telkünk előtti töredezett, beszakadt járdán végeztünk, ezt az ügyet elutasították az önkormányzat adatközlésének az elmaradása miatt.

-    NKH Budapest Nemzeti Közlekedési Hatóság, itt ismét feljelentette a polgármester, mint fellebbező befizetett 67 900 Ft közpénzt, hogy elhallgattassa az egyetlen más véleményen lévő képviselőt a testületben.

A keszthelyi járási hivatalban, abban a szobában ahonnan a feljelentésem jött, és birkóznak velem, a volt cserszegtomaji építésügy székkel, a polgármester feleségével, és egy másik cserszegtomaji lakóval. A vitáink a költségvetésről, és a pazarló, pocsékoló költekezéséről egyeseknek, odáig jutott, hogy a hivatali kapcsolataikon keresztül próbálnak mára elhallgattatni. 
Én voltam, aki leközöltem a 2013-ban a kiosztott pofátlan jutalmat 19 000 000 Ft-ot.
Ami 2012-ben 14 000 000 Ft volt, és egész biztos vagyok benn, 2015-ben is kiosztottak több milliót, de azt már bérmaradvány visszaosztásnak keresztelték el. Az összeg nagyságát a mai napig nem sikerült megkapnom, már 2015 februárjától kérem, hiába.

Cserszegtomaj Iskola átvétel körüli jellemtelen döntések, és az ovi helyzet!

Mikor a település frissen elkészült iskoláját kellett átadni az intézményfenntartónak, a település önkormányzata lobbizott az ott dolgozók munkahelyéért, hogy senki ne kerüljön utcára a váltás miatt. Most 2015 szeptemberében, az iskola visszavétele megtörtént, a dolgozók joggal gondolhatták azt, újra „Otthon” vannak. Az évnyitóra a takarításért felelősek kitakarítottak, rendben, tisztaságban várták az eső tanítási napot, de nekik, és a karbantartást végző munkavállalónak, aki mellesleg több mint 20 éve dolgozott az iskolában, nem hozott mást az év eleje, mint elbocsátást.

Hogy miért?
Mert az együtt dolgozni tudó testület tagjai, röviden rajtam kívül mind, így döntöttek, az évnyitóra még kihasználták a dolgozók lojalitását, aztán pár órával a munka elvégzése után kirúgták őket.

Természetesen ezt a gusztustalan húzást megmagyarázták a költségvetés, és a jelenlegi kormányzati döntések, törvények összemosott zagyvalékával. Az iskola utána jó pár hónapig, koszos volt, a szülők, és a tanárok takarításától voltak tisztábbak a termek.

Elvették az iskolabuszt, járjatok iskolába, ahogy tudtok!!!
Az együtt dolgozni tudok kis csapata az iskolabusz helyzetet is megoldotta, egyszerűen megszüntette, aztán jár a gyerek suliba, ahogyan akar. Azt hogy a buszok nem megfelelőek, és nincs sofőr akinek a jogosítványa jó lenne a gyerekek iskolába szállítására, már 2010-ben is tudott volt. Minden év végén a polgármester önfényező beszámolójából hallhatták, és hallhatják, mennyire jól dolgoznak Ők hatan, volt mikor 120 000 000 Ft megtakarításról is hallhattunk.

Ha ilyen jól megy nekünk, a hivatali, önkormányzati létszámot töltögetve mégsem jutott az eszébe a tisztelt szupercsapat tagjainak, hogy a sok rokon, koma, barát mellé legalább egy szem sofőrt felvegyenek?
Egy alkalmas busz ára, pedig nem több mint a 2010-ben megvásárolt új kisbusz ára. 

Óvodai harc a „hatalomért”!

Ahogy az iskola, úgy az ovi is a mostani csapatjátékosok műve kapcsán lett, és lesz szétdúlva személyügyi vonatkozásban. Sajnos nem mindenki harcos típus, és ez nem is baj, a gond, hogy ezt némelyek kihasználják, és addig „ölik” míg félre nem áll. Aki tudja mi folyik az óvodában, annak nem írtam újat, a jelenlegi vezetőt, sajnos ellehetetlenítették a sok haver, feleség, barátnő révén. Van, aki a volt munkahelyéről úgy jött el, jön Cserszegtomajra óvodavezetőnek, hát lám-lám nem hazudott, a rokonok már építik a „jövőjét”. Nagyon meglepődnék, ha nem Ő lenne az új óvoda vezető, már elkezdte a sárdobálást, és ismerve nem is hagyja abba.

Végszóként csak pár gondolat, ha mi akik itt lakunk nem emeljük fel a hangunk az adók, az iskolai ügyködések, az óvodában folyó hatalmi harc, a nem létező gyalogátkelők, a körforgalom ügyében, akkor kire várunk?

Valóban csak ennyire érdekli az itt lakókat, mi folyik a saját településükön, a saját pénzükből?

Szerintem nem erre hatalmaztuk fel az önkormányzatok képviselőit, mikor elmentünk szavazni. Az a hozzáállás, hogy amúgy sem tehetünk semmit, nem ránk, hanem a gyerekeinkre nézve megvetendő, hát végre tegyünk valamit, szólaljunk fel, menjünk el a nyilvános rendezvényekre, ülésekre, meghallgatásokra, és mondjuk ki végre, a mi településünk nem teljesít jobban már évek óta!