Bejelentkezés

Dálnoki küldöttség költségösszetétele

Dálnoki település nyári látogatásának, és Márton László dálnoki nyugdíjba vonuló polgármesterének, cserszegtomaji díszpolgárrá avatásának költségelszámolása olvasható ebben a pár sorban.

 

Nézeteim szerint, nem a népszerűség növelése kellene legyen,  az ilyen testvér települési látogatásoknak, és díszpolgári címek ajándékozásának. Manapság sajnos a magyarság hirdetése, Erdély bármi nemű felkarolása, látogatása, inkább politikai szándékú, mintsem népünk szorosabb együtt létének erősítése. De nem Cserszegtomaj küldöttsége tehet erről, tettek ezért jó páran a felsőbb politikai színterekről, és tesznek napjainkban is.


Dálnok látképe régen


 

Magára valamit is adó önkormányzat, ha már testvér települést választ Erdélyből, teszi ezt mindazért, hogy a saját közössége minél jobban megismerhesse az erdélyi magyarságot, az ottani kultúrát, napi gondjaikat, kint élő honfitársainkat. Egy cserszegtomaji díszpolgári cím, gondolnám én naivan, a helyi lakók elismerése, a közösségünkért tett önzetlen munkáért. Mint ahogy ezt eddig is következetesen vizsgálta, értékelte a közösségünk, és bár mindenki nevében nem nyilatkozhatom, de büszkék lehetünk díszpolgárainkra, és példaként állhatnak mindnyájunk előtt. Egy ilyen mondat után sokakban az fogalmazódik meg, de hát x, és y-on is megérdemelte, ő miért nem kapott?                            


  Erre csak az lehet a válasz, addig jó itt élni, míg legalább 10-20 nevet tud mindenki magában felsorolni,  ki is az, aki még akár díszpolgárunk is lehetne. Mert ha már csak egy-két név jut eszünkbe, akkor sajnos eljutottunk oda, hogy a településünk hemzseg az öntelt, segítőszándékban nem bővelkedő, kicsinyes emberektől. Én személy szerint, nem egy ilyen közösségben szeretném leélni az életemet.

Dálnok település volt polgármesterének, Márton Lászlónak díszpolgári cím átadása, Cserszegtomajon kellet volna, hogy megtörténjen. Tehettük volna ezt akár falunapon, vagy borfesztivál nyitónapján, akár az új iskola átadásán, ahol ott volt Dálnok küldöttsége is, de akár a szeptemberi szüreti felvonulás alkalmával is. Az augusztus 20-ai kenyér szentelés ünnepén, egy fekete fehér fotónak átadni, jelképesen településünk egy ilyen jelentős kitüntetését, ledegradálja a cím jelentőségét. Maga az utazás Cserszegtomajról Dálnokra, ami a díszpolgári cím átadásával lett indokolva, nem volt a testület által jóváhagyva. Bár azzal mindenki egyetértett, hogy el kell menni a dálnoki falunapi rendezvényre, de a díszpolgári cím Dálnoki átadására a többség nem értett egyet.

Ami igazán érdekes, hogy az ajándékokról szó sem esett, hogy mit szeretne a küldöttség vinni. Pedig már megvásárolta polgármesterünk az LCD televíziót, és a medencét is jóval az út előtt. De arról sem esett szó, hogy kik képviselnék Cserszegtomajt testvértelepülésünkön, csak a már megszokott testületi tagok voltak biztos pontok az utazásban.                           Miután nem sikerült kérdéseinkre választ kapnunk, polgármester úr megnyugtatott minket, nem kell a testület jóváhagyása, mert a polgármesteri keret terhére utaznak.

Hát íme az utazás költségei:

LG televízió: 175 498 Ft

Mobil medence 79 900 Ft

Főzőverseny anyagok+sör 34 065 Ft

Üzemanyag+vacsora 39 041 Ft

Díszpolgári ajándék+oklevél 74 930 Ft

A kapott adatok alapján: 403 434 Ft volt az utazás önkormányzatra eső része.

Reprezentációs adó:

TV  után: 88 000 Ft

Medence után: 40 000 Ft

Reprezentációs adó összesen: 128 000 Ft, mely a 2012. 09. 12-ei ülésen derült ki, de addig a kimutatásban nem szerepelt.

Sajnos, nem számolt aki készítette a kimutatást, a sofőr bérével az utazás napjaira, a busz amortizációs költségével sem, ez a két hiányzó összeg kb. 50 000 Ft-ból kijön.  Bár sehogy nem jön ki a Cserszegtomaj Makó útvonal(megadott 300 km) csak legkevesebb 350 km-ből, ami azért oda vissza 700 km, erre a távra adott meg az elszámolás 19 391 Ft üzemanyag díjat. 432 Ft-os mai áron számolva ez 44,9 L üzemanyagot jelent, amit erre a 700 km-re tankoltak a kisbuszba.

No, erre kell azt mondanunk csoda történt, hiszen a fogyasztása a járműnek teljes terhelésnél, 6,4 liter/100 kilométer.

Ezt a rövid kis számítást, az adatok komolyan vétele miatt gondoltam így zárszóként, csak bízni tudok benn, hogy a többi, megadott költség legalább valamennyire helytálló.

 

: