Bejelentkezés

Augusztus 20.-ai kenyérszentelés ünnepe Cserszegtomaj. Rózsafüzér Királynéja templom

Ezen a jeles napon, mint sok más településen nálunk Cserszegtomajon is megemlékeztünk Szent István államalapítónkról, és megszenteltük a kenyeret, hogy gazdagtermést, és lányoknak, asszonyoknak termékenységet adjon.

 

Az ország több részén is elhangoztak beszédek, amikkel vagy egyetértünk, vagy sem. Kósa Lajos szerint „unortodox lépések jellemezték a Szent István-i államalapítást”. De halhattunk például a kormányt kritizáló beszédeket is, és volt szép számban a nemzet összetartozására buzdító beszéd is, bár olyanoktól hallhattuk ezeket a gondolatokat, akik az elmúlt 2 évben csak ártottak az összetartozásnak.

 

A mi kis településünkön is elhangzott pár érdekes gondolat, Barta Gábor polgármesterünktől. Ő párhuzamot vont a nagy magyarok közt, kik történelmet írtak, Szent István, Hunyadi Mátyás, Hunyadi János, Szentgyörgyi Albert, és sorolhatnám az említett neveket, Antal József, és Orbán Viktor közt. Véleményem szerint ez nem a mi templomunkba való, a politizálás csak halványít az ilyen jeles napjaink ragyogásán. Nem tisztem minősíteni Antal József (+) volt miniszterelnök, és Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnök munkáját, megteszik azt helyettem mások hozzáértőbb közgazdászok, politológusok.                              Csupán annyit érzek kötelességemnek hozzáfűzni egy ilyesfajta beszédhez, hogy nem a templomba való. Éppen eleget kell foglakozni, a politika életünket megkeserítő tényével, legalább az ilyen magasztos, évszázadokat átívelő ünnepeinket ne árnyékoljuk be, e fajta beszédekkel.

 

Majd a „beszéd” után, Szabó István pánsíp művész előadása volt hallható. Színes sokrétű előadást hallhattunk, amin azért be kell vallani látszódott, a több évtizedes gyakorlat, zenei elköteleződés. Így utólag is csak gratulálni lehet, a művész úr zenei csokra miatt.

 

Az előadás után polgármesterünk átadta „ezt a kis pékárút”, a plébános úrnak megszentelésre, és egy palackborral ajándékozta meg Szabó urat.

 

 

 
   

Számomra, egy tanulság azért levonható, nem csak a cserszegi, hanem az országos Szent István ünnepekből. Nálunk Magyarországon, el lehet rontani még egy ilyen jeles ünnepet is, a nem oda illő, arcátlan beszédekkel.