Bejelentkezés

Amfiteátrum, fűszerkert és zöld folyosó létesül Cserszegtomajon

Amfiteátrum, fűszerkert és zöld folyosó létesül Cserszegtomajon

2012.04.05. 19:01 | MTI

 

A zöld gondolat jegyében, közösségi rendezvények megtartására alkalmas modern kori amfiteátrumot építenek, illatos fűszerkertet alakítanak ki, fasorokból pedig zöld folyosót létesítenek a Zala megyei Cserszegtomajon, az Új Széchenyi Terv pályázati forrásából.

 

Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke a nyertes pályázatot csütörtökön bemutató sajtótájékoztatón elmondta: példaértékű programot indítottak a településen, az elképzelést a Nyugat-dunántúli Operatív Program 25 millió forintos támogatásával, valamint közel 3 millió forintos önrésszel valósítják meg. A zöld gondolkodást, vagyis a természetmegőrzést, az egészségtudatos életmód népszerűsítését szolgáló terv az önkormányzat és a helyi lakosok közös részvételével válhat valóra, s az itt gyűjthető tapasztalatokat később a megyei fejlesztési tervbe is beépítenék.
Bartha Gábor polgármester (független) a Cserszegtomaj zöldben gondolkodik címet viselő projekt kapcsán kifejtette: több generációnak egyszerre kívánnak feladatot adni, és példát is mutatni a beruházással. Ennek keretében modernkori, közösségi rendezvények megtartására alkalmas amfiteátrumot építenek, kialakítanak egy biokertet és benne illatos fűszerkertet, ahol természetes növényvédelemmel és komposztálással gazdálkodnak majd. Az út menti fásítással hosszú szakaszon zöldfolyosót is létrehoznak a település belterületén, s mindez várhatóan a jövő év tavaszára készül el.
Gálné Németh Ildikó, a tervezésben és megvalósításban résztvevő gyenesdiási Forrásvíz Természetbarát Egyesület vezetője arról beszélt, hogy minden hónapban szerveznek programokat az iskolások és az óvodások számára, a felnőtteket pedig újságcikkekkel igyekeznek felvilágosítani a környezettudatosság érdekében. Az egy esztendő alatt bemutatják például az építkezésekkel, a biohulladék felhasználással, a vizek és természeti értékek megismertetésével és megőrzésével kapcsolatos teendőket.

Ha tetszett a hír, ossza meg másokkal is!